artikel

Sommarreflektion

Har under sommaren bla läst en bok som heter en tysk mans historia, skriven av pseudonymen Sebastian Haffner. Boken utgår från författarens vardag under åren 1914-1933 i Berlin. Han skildrar ett folk som förlorar sitt omdöme och som spårar ur totalt. Ett normalt samhälle som bröts ner och förvandlades till en barbarisk diktatur.
Vad som slog mig är att man så tydligt kan dra paralleller från hans vardag till dagens Sverigedemokrater och deras supportrar på nätets kommentarsfält och deras husorgan avpixlat.
Användandet av nyspråk är ett exempel. Nazisterna pratade om undermench, artfremd, volkgenosse. Ingen har väl kunnat undvika att höra Sverigedemokrater prata om sverigefientlighet, PK-maffian, sjuklöver, skäggbarn, sverigevän osv.
Ett annat exempel är ryktesspridning. I Tyskland var det judarna som fick skulden till allt ont. I Sverigedemokraternas värld är det flyktingar från muslimska länder som våldtar, kostar för mycket, som egentligen inte är några flyktingar utan kommer för att ta våra jobb och leva på våra bidrag. De föder dessutom för många barn, förbjuder oss att sjunga nationalsången, äta fläsk osv, osv.
Haffner skrev att efter ett tag började de flesta prata om judarna, vad de gjorde och inte gjorde. Alla avkrävdes en åsikt om judar. Det fanns ett rykte som sa att x % judar dog i första världskriget, vilket var mycket färre än ”arierna” vilket nazisterna tog som intäkt för att judarna i själva verket startade kriget.
Idag pratar Sd anhängarna om den misslyckade invandringspolitiken utan att de redogör för vad som är misslyckat. Det de pratar om mest är att ingen får prata om invandringen. Vilket de gör hela tiden. De slänger sig gärna med siffror för att få svartmålningen av muslimer trovärdig.
När Hitler och nazisterna sen fick makten i Tyskland dröjde det inte länge tills det blev speciella lagar för judar. De fick exempelvis inte arbeta och ingen fick handla i deras butiker.
Kommunistpartiet förbjöds att dela ut valpropaganda. Politiker och andra som sa emot nazisterna försvann spårlöst om natten.
Tryckfrihetsförordningen upphävdes. Polisen fick oinskränkt makt att utföra husrannsakningar och arresteringar.

Enligt Sd så är ”en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen en av de mest grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati”
Vad kommer det att betyda om de får något att säga till om i samhället? Vad kommer det att innebära för oss som inte känner att vi har en gemensam och kulturell identitet med Åkesson, Söder och grabbarna?
Vi vet att Åkesson säger sig vara demokrat, men samtidigt kan vi läsa vad alla deras anhängare tycker om journalister, feminister, muslimer, miljöpartister och vänsterpartister. Deras åsikter kommer naturligtvis att märkas i Sd.

Varför skriver jag ner det här undrar säkert nån. Jo det ska jag tala om: Jag är livrädd för framtiden om Sd med sina rasistiska åsikter tar sig för om de får makt!
Jag ser det som min uppgift att upplysa, informera, varna mina medmänniskor. Det är val nästa år. Det är ett ödesval, både till riksdag, region och kommun. Vi har inte råd att misslyckas.

Därför vädjar jag till alla som betraktar sig som antirasister. Hjälp till i valrörelsen, säg ifrån i vardagen. Stoppa rasisterna!
Kampen för människors lika värde är viktigare än någonsin.
Inger Lilja

Dela den här sidan:

Kopiera länk